Att våga lyckas!

En stor orsak till att ledarskap är en utmaning är vår rädsla för att lyckas. Ja, inte som många tror vår rädsla för att misslyckas utan tvärtom.
Vår rädsla för att lyckas.

För att lyckas behöver vi ha en tydlig målbild av vad vi vill lyckas med. Redan där faller många. När jag frågar brukar jag ibland få svaret att det ska bli bra. Vad är det för svar? 
Att det ska bli bra är lika subjektivt som att något är fint. För att lyckas måste det som ska bli bra vara betydligt tydligare preciserat.

När vi preciserar något handlar det om att våga sticka ut hakan. Våga stå för något och framför allt stå för något som ännu inte har hänt. Det kräver mod. Alla fallgropar, misstag, felsteg och felbedömningar som går att göra kommer många att räkna upp. Fortare än vi anar kommer vi, så fort vi sticker ut hakan, få reda på allt kan och som kommer gå på tok.

Detta gör att många drar sig för att kommunicera ut sin vision. Det vill säga, sin bild och sina mål. Det är rätt lätt att förstå, hur kul är det att direkt bli ifrågasatt och emellanåt till och med skrattad åt. 

När du är ledare måste du dessutom se till att du har dina medarbetare med dig på resan mot samma bild och mål. Om du då vågar spänna bågen finns en ökad risk att några inom laget kommer ha en egen agenda och kanske till och med jobba emot. Inte nödvändigtvis för att de inte gillar bilden, utan för att de inte vågar tro på den.

Inom idrotten blir detta extra tydligt då vi direkt efter en slutsignal vet om det fungerade eller inte. Resultatet och domen kommer direkt. Hur konstigt det än låter så kommer en förlorare alltid att få sympatier, medan en vinnare troligen får både hurra-rop och avundsjuka. 

Just rädslan för att få ta emot andras avundsjuka är en starkt bidragande faktor till att många känner att det ligger ett obehag jämte den härliga känslan av att lyckas. En annan aspekt är också denna att om du lyckas en gång så har du visat, både för dig själv och andra, att du kan göra det igen. Detta gör också att pressen ökar och därmed också rädslan för att lyckas. 

Att lyckas betyder per automatik att vara bättre än någon annan/andra och det betyder att man blir mer sårbar som företag, lag och individ. Det ingår i konceptet vinnare att andra direkt vill slå dig. Vill de inte slå dig vill de slå hål på myten om att du/ni är bra. Per automatik kommer andra att vilja hitta fel och misstro resultaten. Jag blir alltid förvånad över att det finns så många vill som få andra att må dåligt. Mår de verkligen bättre själva då?

För att lyckas som ledare, oavsett arena, behöver du våga lyckas. Lyckas med att bygga relationer, bygga förtroende, leverera resultat och med att våga sticka ut hakan. Det blåser alltid på toppen, men de som du har med dig upp kommer garanterat att våga njuta med dig och tillsammans är ni starka. Om inte du tror på dig och ditt team – vem ska då våga göra det?

Är du osäker och rädd så kommer det att synas. Vi är alla attityd-inkontinenta, det vill säga att hur vi tänker kan andra känna om de är intresserade. 
Tro mig – dina konkurrenter är intresserade. Visar du dig sårbar och rädd ger du dem ett mentalt övertag. Det betyder inte att du ska bli kaxig och sätta dig på för höga hästar. 
Att underskatta ett motstånd har fällt många duktiga företag och lag. Däremot ska du inte vara rädd. Rädsla är direkt farligt för dig i din strävan att lyckas då delar av ditt logiska tänkande stängs av när du blir/är rädd.
Var istället förberedd och våga tro på dig själv, dina medarbetare, ditt lag och er förmåga. 

Innan ni väl står på toppen kommer som sagt många att tveka. Människor kommer att håna, sucka och skaka på huvudet, men det handlar till sist om ifall du och dem som du har i ditt team vågar tro på er bild.
Om ni tillsammans vågar stå emot alla olyckskorpar och inte lyssna på deras domedagsprofetior kommer ni tillslut att kunna stå där som vinnare. Jag vet av erfarenhet att det fungerar och jag önskar att du också vågar tro det.  Jag håller på dig! Lycka till!

Vem vet vad som döljer sig bortom horisonten. Din fantasi, ditt mod och ditt driv kan ta dig dit. Bild från Rarotonga, 2010. Då mina drömmar blev till verklighet…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *