Närvarande eller Härvarande?

Vad betyder dessa ord? Är härvarande ens ett ord? Är det inte ungefär detsamma?
Nej, inte alls. 
Det är en stor skillnad på orden, framför allt i hur de uppfattas av den som försöker prata med dig. Det går ofta hand i hand med om du lyssnar på den andre personen eller bara hör vad hen säger.

För många år sedan började man prata om mindfulness och konsten att vara närvarande. 
I början översattes mindful till närvarande, men det är alldeles för platt och beskriver inte innebörden alls, tycker jag.  Jag kände direkt att det var något som saknades i ordet närvaro. Därför började vi kommunicera ordet härvaro och härvarande. På mina föreläsningar och våra utbildningar har jag ofta flera personer närvarande, men inte alltid lika många som är härvarande. Skillnaden märks direkt, jag lovar. Det intressanta är att deltagarna inte tror att det märks.

Min personliga förklaring av härvaro blev att du är mentalt med på flera olika nivåer. 
Du märker och uppfattar små förändringar i kroppsspråk, betoning och röstläge. Till och med om ingen säger något hör du vad de tänker och hur de mår. Det går att läsa in så mycket mer än om man bara lyssnar till orden. Orden kan komma ut lite hipp som happ, medan det underliggande budskapet kommer du bara höra om du verkligen lyssnar. 

Det många människor idag upplever är en känsla av att vara osedda och inte att inte bli lyssnade till. Det gör att klyftan mellan oss ökar och möjligheterna att samarbeta minskar drastiskt. Vem vill hjälpa någon som aldrig lyssnar på en? Vi kan bara gå till våra barn. När är de som mest utmanande och ”jobbiga” – jo när vi inte är med dem i situationen utan vi bara finns där fysiskt. De är specialister på att känna om vi är någon annanstans och när de upplever detta utmanar de oss.
Problemet är, att personen som är närvarande sällan uppfattar sig själv som enbart närvarande, utan tror att den är engagerad och härvarande. Vi vill så gärna tro det om oss själva. Den självbilden av att vara en god lyssnare är något som många vill skriva under på, men tyvärr få som lever upp till. 

Om du är härvarande i ett möte kommer det som sagt, bestämts och den känslan som skapats att vara tydlig för dig. Du kommer minnas detaljer och budskap på ett helt annat sätt än om du är där men i tankarna någon annanstans. Flera av mina vänner tycker att det kan vara jobbigt att jag minns vad vi sa sist vi pratades vid eller träffades. Det beror inte på att jag är bättre än dem utan på att jag är härvarande i vårt möte eller samtal. Detta med respekt till dem och mig själv. Om jag minns något de själva helst inte vill komma ihåg kan detta ibland upplevas som jobbigt. Framför allt om det innebär någon form av ansvar.

På arbetsplatser brukar bristen på tid vara något av standard: 
Min fråga är då, hur många av oss bokar inte in möten som infaller direkt efter varandra? Effekten av detta är att sista halvan av första mötet är du inte där utan på väg till nästa och första halvan av nästa är du inte där för då försöker du minnas vad som sas på det förra.
Ett otroligt effektivt sätt att slösa bort tid. Just bristen på tid, eller känslan av brist på tid, är något som skapar psykisk ohälsa och stress.

Kan vi själva påverka detta? Ja, absolut. Om vi vill förstå, på riktigt, skillnaden mellan när- och härvaro. Varför skrämmer härvaro, för det gör det. Jo, för att om du verkligen lyssnar ökar chansen (eller risken) att du hör något du inser att du behöver ta tag i. Du hör något som landar i ditt knä och som du nu, när du förstår det, måste ta ansvar över. Du förstår att du kommer behöva fatta ett eller flera beslut som kanske kommer vara lite obehagliga eller jobbiga. Du behöver stå för något. Då känns det ofta bättre att inte förstå för då kan inte någon förvänta sig att du ska agera.

Ansvar är nog det häftigaste som finns. Tänk bara om vi kunde få välja när vi kände för att ta det och när vi vill slippa det. De allra flesta känner ett obehag inför allt för mycket ansvar och duckar därför genom att bara höra istället för att lyssna.

Om vi istället insåg vinsten i att våga lyssna. Insåg tidsvinsterna, möjligheterna att stoppa något innan det gått för långt, möjligheterna att påverka beslut innan de är fattade. Kort sagt chanserna att kunna förändra är skyhögt mycket högre om vi är härvarande istället för närvarande.

Vi kan också koppla härvaron till vår egen hälsa. Om vi vågar lyssna så är vår kropp och knopp fantastiska på att sända signaler till oss om den aktuella statusen för vår hälsa. Oavsett om vi pratar om mental hälsa eller fysisk dito. Vi är tyvärr mycket bättre på att inte lyssna. Vi påstår att vi inte har tid, men om vi återigen skulle inse tidsvinsten genom att lyssna och inte vifta bort känslor, symptom eller till slut värk så skulle mycket lidande kunna undvikas och en hel del dåliga beslut aldrig behöva fattas.

För att vara en bra ledare behöver du lära dig skillnaden på närvaro och härvaro. Det kostar inte mer utan istället vinner du. Att i tid kunna sätta in rätt åtgärder i en process, oavsett om det handlar om personalpolitik eller annat tillvägagångssätt, är en viktig variabel. 
Det kostar pengar, energi, engagemang och frustration, kanske till och med förlorade affärer och sämre resultat om vi låter det ta för lång tid. Kort sagt – du har inte tid att inte ta dig tid! 

Ett av de enklaste sätten att kapa tidsaspekten är att vara härvarande. Att våga upptäcka det vi ser framför oss och ta tag i det. Att sluta agera som om att du inte förstår eller inte ens ser det. En ledare har aldrig råd vara självupptagen utan måste hela tiden ha fokus på teamet och medlemmarna i detta. Utmaningen är att både lyssna inåt och utåt samtidigt. Detta är en träningssak. I början kommer det att vara krävande att alltid lyssna, men eftersom kommer du inse hur mycket du vinner på att göra det och då kommer det att gå lättare och lättare.

När du är riktigt duktig på härvaro kommer du dessutom ha ett stort mentalt försprång på andra i din omgivning för du kommer kunna läsa dem innan de ens förmedlat sitt budskap. Då vinner du ovärderliga möjligheter att mentalt förbereda dig på vad som komma ska. Jag är fascinerad över hur få som hittills förstått makten i att lyssna. När du förstår kommer du också inse vad jag menar. 

Jag vill inte missa något…Utbildningsdag med Wiström Coaching AB

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *