Vart är vi på väg?

Jag förbluffas ofta över hur få som har tydliga mål och vet varför de gör saker och ting. Många jag möter saknar detta och för mig är det som att sätta mig i bilen bakom ratten och inte veta vart jag ska köra. 

Tänk dig tanken att sätta dig i en taxi, få en fråga om din destination och svara:
 -Jag vet inte!
 Tyvärr är det allt för många som bara är på väg utan att ha en klar uppfattning om vart och varför?

Efter att ha arbetat med många unga genom åren inser jag att det är vanligare att unga människor har en tydligare uppfattning om vad de vill åstadkomma än många äldre. 
Det hänger ihop med att många inte riktigt vågar ta för sig. Många vågar inte ens tänka att de får ta för sig. De har fastnat i Jante och i Landet Lagom. 

Här möter vi de första problemen ute i näringslivet. Krocken mellan generationer. Detta behöver verkligen inte vara förknippat med ålder, utan snarare förknippat med tankesätt. Det finns många unga som inte vågar ta ut svängarna och flera äldre som gör detta, men om jag ska våga mig på att generalisera är unga modigare än äldre.

Detta visar sig på många sätt i vårt samhälle. Vi upplever en ökad egoism, vilket tyvärr stämmer. Känslan av lag och lojalitet är försvagad och tyvärr är det vi äldre, vi föräldrar till de yngre, som är skyldiga där. Vi har varit så duktiga på att få våra unga att se till att ha ett egenvärde att vi missat att få dem att se värdet i gemenskap och lag. Frågan många ställer sig är:  

Kan man vara målmedveten utan att bli egoistisk?

Mitt svar är ja.
Om du förstår att du aldrig kommer att kunna lyckas helt på egen hand. 
Du kommer alltid behöva hjälp, stöd och support längs vägen. Om du bara bränner broar för att snabbt komma framåt är jag övertygad om att det kommer bita dig i svansen tids nog. Eller som jag brukar säga: Tiden hinner ifatt alla. Oavsett om du är egen företagare, individuell idrottare eller singel. För att lyckas och för att må bra behöver vi andra människor. Därför behöver vi lära oss att värdesätta relationer och lag.

Varför är det då så viktigt med mål och visioner? 

Jo, för att de är vår inre kompass. De är som indikatorer på om vi fattar rätt beslut när vi står inför olika val. För att sätta mål behöver du förstå att hjärnan bara består av bilder. En bild är ett annat ord för motiv och hänger ihop med motivation. Ser du en tydlig, positiv bild, ett motiv, av hur du vill ha det kommer det per automatik att öka din motivation. Dina positiva känslor kommer att attraheras och skapa extra energi och driv. Därför är det extra viktigt att inte ha negativa bilder, eftersom de skapar negativa motiv och känslor.  Dessa kommer på så sätt att motverkar din motivation. De kommer att påtala dina begränsningar och allt som kan gå fel.  Vi är till mans lite rädda för att sätta ord på våra val för vad händer om vi inte år dem? Det är ett onödigt sätt att tänka för det skapar bara begränsningar för oss själva. Ingen av oss har facit för framtiden, men vi styr våra val utifrån hur vi tänker.

Företag har ofta mål och visioner. Problemet för företagare/chefer/ledare
är att de många gånger är dåliga på att kommunicera ut dem så att medarbetare känner sig delaktiga och involverade i dem. 
När du inte vet vilka mål det företag du arbetar på har, är det svårt att motivera sig och ge det lilla extra. 
Min erfarenhet är att i större företag, och företag som varit etablerade på marknaden en tid, ofta har tappat förståelsen för att kommunicera ut sina mål och visioner regelbundet så att de förblir levande i organisationen. Sedan undrar de varför engagemanget bland de anställda tryter? 

Företag som är relativt nyetablerade, med kraftig tillväxt ofta skapade av driva entreprenörer, brukar vara oerhört duktiga med att kommunicera mål och visioner i början. För att sedan när smekmånaden har lagt sig kämpa med att förnya och återskapa känslan kring företaget Det är som att de är så fokuserade på intåget och etableringen att de missar nästa steg.
Då tappar många av dem sina yngre förmågor, de som klev ombord attraherade av energin och drivet kring företaget. De vet inte längre vart företaget är på väg och letar då nya mål och visioner. Hungriga medarbetare måste matas kontinuerligt med utmaningar och möjligheter.

På det personliga planet är det minst lika viktigt att våga sätta mål och att drömma. Framför allt för att kunna känna sig till freds med sitt liv. Jag menar verkligen inte att alla måste göra karriär, men jag tror alla måste veta vad som skapar glädje för dem i deras eget liv. Det är vi skyldiga oss själva. Vet du det på det personliga planet är det lättare att navigera rätt på det professionella planet. Lättare att vara generös, lättare att behålla sin integritet och lättare att bli lycklig. 

Jag vet inte vad du tror, men jag tror vi får ett varmare samhälle och framför allt ett hjälpsammare samhälle, om vi personligen är lite mer tillfreds med oss själva. Att ha tydliga mål hjälper oss alla att lättare nå dit eftersom vi då kan fokusera på att påverka istället för att klaga. Ett betydligt bättre sätt att skapa mervärde – både för dig själv, ditt företag och andra.

Ta en stund och reflektera. Vet du vart du är på väg och varför? Om inte investera den tiden i dig själv och resan blir både lättare och roligare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *